Следвайте Гласове в Природният газ в Европа поевтиня с близо 17

...
Следвайте Гласове в Природният газ в Европа поевтиня с близо 17
Коментари Харесай

Цената на природния газ в Европа се срина, вече е под 100 евро

Следвайте " Гласове " в 
Природният газ в Европа поевтиня с близо 17 на 100 единствено за ден и към този момент покупко-продажбите са на цена под 100 евро за мегаватчас. Това се случва за пръв път от средата на месец юни насам, демонстрират данните от лондонската борса ICE.

Цената на синьото гориво към този момент е по-ниска от тази през предходната година по това време.
Фючърсите за ноември на нидерландския газов хъб TTF се търгуват към 16 часа българско време на равнища под 96 евро за мегаватчас - поевтиняване с съвсем 17 на 100 единствено за ден. Само в границите на последния месец синьото гориво поевтиня с над 43%, а по отношение на рекордния връх от 342 евро за MWh от 26-и август - с над 70 на 100.
Според анализаторите от EnergyScan на компанията Engie настоящият низходящ ценови тренд ще остане в действие през идващите няколко седмици, защото Азия и по-специално Китай би трябвало да продължат да лимитират вноса на полутечен природен газ, а европейските цени за LNG би трябвало да останат по-високи от азиатския бенчмарк, прочут като Японско-корейския маркер (JKM).

И до момента в който ноемврийските TTF фючърси се намаляват в понедленик под 100 евро за мегаватчас, декемврийските фючърси се търгуват на равнища към 133 евро, до момента в който фючърсите за първите три месеца на 2023 година се търгуват на равнища към 142 евро за мегаватчас предвид на идния тогава зимен сезон.
За трайната наклонност на поевтинява на синьото гориво през последните месеци въздействие продължава да оказва запълването на газовите складове в Европейски Съюз с над 93% към 22-ри октомври с помощта на изобилните доставки на полутечен природен газ, съгласно данни на Gas Infrastructure Europe, като хранилищата в Германия, която е главен потребител на природен газ, към този момент са запълнени на 97,18%. Българското газово вместилище в " Чирен " пък е запълнено към същата дата на 86,23%.
В същото време се чака до края на месеца времето в Европа да остане по-меко от нормалното за това време на годината, което допуска и по-слаби търсене/потребление на сила за отопление.
За днешното ново поевтиняване както на природния газ (с над 13%), по този начин и на петролните фючърси (с близо 2%) въздействие оказват и набиращите скорост опасения за световна икономическа криза, които бяха подсилени от днешните смесени стопански данни на Китай и от следващото утежняване на бизнес интензивността в еврозоната през октомври.
През предходната седмица пък европейските водачи поддържаха незабавни ограничения за справяне с високата цена на силата, в това число таван на цените, в допълнение към проекта на Европейски Съюз за основаване на взаимни покупки на природен газ.
 
Източник: OFFNews.bg
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР